
Het doel van het programma is helder: 50% minder CO₂-uitstoot in 2030 ten opzichte van 2018. De toepassing van grasklaver past goed in deze doelstelling. Het is een praktische maatregel die direct een positief effect heeft op de bedrijfsvoering én op emissiereductie.
Meer eiwit, minder kunstmest
Bart Faassen teelt al jarenlang grasklaver en ziet duidelijke voordelen op zijn melkveebedrijf:
- Hoger eiwitgehalte in het ruwvoer
- Minder kunstmest nodig
- Betere bodemstructuur en vruchtbaarheid
- Meer biodiversiteit op het land
Dankzij de stikstofbindende werking van klaver bespaart Bart op kunstmest, wat niet alleen kosten drukt, maar ook zorgt voor minder uitstoot van broeikasgassen zoals lachgas. Dat laatste maakt grasklaver aantrekkelijk in het kader van klimaatmaatregelen.
Praktische tips van expert
Tijdens de workshop namen de deelnemers een kijkje op de percelen van Bart. Tom Niehof, productmanager voedergewassen bij Barenbrug Holland BV, gaf daar praktische tips over zaaien, bemesting en oogst. Zijn advies: “Kijk goed naar je bodem. Een goede pH, voldoende fosfaat en kali en een lage NLV zijn randvoorwaarden voor een geslaagde teelt.” Ook wees Tom op het belang van een aangepaste bemesting in het eerste jaar, het beperken van kunstmest, en slim oogsten voor een optimale voederwaarde.
Onderdeel van bredere aanpak
De workshop is één van de kennisactiviteiten binnen Tomorrow’s Dairy. Naast grasklaver zijn er workshops over o.a. rantsoenoptimalisatie, bodemgezondheid, waterbeheer en het gebruik van het voeradditief Bovaer®. Elke deelnemer werkt aan zijn eigen bedrijfsplan met begeleiding van een adviseur. Wat voor de één werkt, hoeft voor de ander niet te passen. Tomorrow’s Dairy biedt maatwerk, met oog voor de praktijk én de toekomst.
Werkt u al met grasklaver, of bent u nieuwsgierig naar wat het voor uw melkveebedrijf kan betekenen? Bekijk de video over Bart’s ervaringen.
