Pieter Snoek is de vierde generatie van melkveebedrijf Snoek. Vanuit de Haarlemmermeer kwam zijn overgrootvader begin 1900 naar Abcoude en zette daar het melkveebedrijf voort. Zijn zoon, de opa van Pieter, was een afmelker die elke week koeien op de markt kocht en afmolk voor ze naar de slacht gingen, tot de veemarkten sloten als gevolg van de MKZ-crisis. Sindsdien richt de familie Snoek zich uitsluitend op melkkoeien, maar wordt er nog steeds veel ‘blauw’ met sperma van meerdere stieren geïnsemineerd.
Goede stieren
Het bedrijf telt 135 melkkoeien, voornamelijk aangekochte Holstein- en Fleckviehkoeien. Ongeveer tien procent van de beste dieren wordt geïnsemineerd met gesekst sperma. Zo blijft de veestapel gericht groeien en zijn er inmiddels ook 40 stuks jongvee. “Door goede stieren te gebruiken werk ik nu aan een koe die goed in elkaar zit en langer leeft.” Zo werkt het Pieter aan de verdere optimalisatie van het melkveebedrijf.
Dagelijkse leiding
Voor Pieter was het niet direct een uitgemaakte zaak dat hij het bedrijf zou overnemen. Hij deed weliswaar mbo Veehouderij in Houten en hbo agrarisch ondernemerschap in Dronten, maar beproefde daarna zijn geluk buiten het melkveebedrijf en werkte vier jaar bij een voerleverancier. “Daar leerde ik onder meer over de optimale samenstelling van voer, waar ik nu nog dagelijks profijt van heb.” Uiteindelijk had het melkveebedrijf toch zijn voorkeur. In 2018 trad hij toe tot de maatschap en begin 2026 neemt hij de dagelijkse leiding over van zijn ouders – die worden stille vennoten – en verhuist hij naar de boerderijwoning met zijn vrouw Anke en kinderen van twee en vier jaar.
Sinds drie jaar maakt Pieter gebruik van een voermengwagen. Deze zorgt voor een uitgebalanceerd rantsoen om het voer zo efficiënt mogelijk te benutten. Hier is Pieter erg enthousiast over. “De koeien zijn van 9.000 naar 10.000 liter per jaar gestegen.”
Toekomstgericht
Ook neemt hij deel aan duurzaamheidsprogramma Tomorrow's Dairy in samenwerking met Nestlé. “Tijdens de praktijkworkshops leren we over de nieuwste inzichten rondom duurzaamheid en wisselen we informatie uit. Ik heb inmiddels 10 ha grasklaver na maïs gezaaid. De opbrengst is erg goed en het bespaart mij kunstmest en drijfmest. Daarom zie ik veel toekomst in rotatieteelt met gras, maïs en grasklaver. Het is mooi om zo toekomstgericht te werken aan lager energieverbruik en minder uitstoot.”
Dit artikel verscheen in het magazine voor melkveehouders december 2025 van Vreugdenhil Dairy Foods.